Бунтовници от етническите малцинства в Мианмар извършиха нови атаки срещу постове

...
Бунтовници от етническите малцинства в Мианмар извършиха нови атаки срещу постове
Коментари Харесай

Засилват се боевете в Мианмар между военното правителство и бунтовниците

Бунтовници от етническите малцинства в Мианмар направиха нови офанзиви против постове за сигурност в северозападната част на страната през днешния ден. Това стана ясно от изказвания на жителите и бунтовниците там, оповестява " Ройтерс ". Битки започнаха на нов фронт против военното държавно управление, което в този момент е изправено пред най-голямото си тестване след преврата през 2021 година

Армията на Аракан (AA) е формация, която се бори за по-голяма автономност в щата Ракхайн. Тя завзе постове в регионите Ратхедаунг и Минбия. Битките не престават на други места в щата, съобщи представителят на AA Кхин Тху Кха. " Превзехме някои постове и боевете не престават на други места. Арестувахме и някои чиновници ", твърди той.

Жител на Ратхедаунг описа, че преди зазоряване през днешния ден се е чула пукотевица, последвана от часове на артилерийска бомбардировка, като военните са били видяни да блокират входовете в региона и да укрепват административните здания.

По тематиката няма мнения от страна на военното държавно управление.

Размириците са следващ удар за хунтата. Въоръжената опозиция против нейното ръководство нараства по мащаб и мощ, заради неудобрението против преврата и последвалите репресии, които прекратиха демократичните промени в страната. Миналата седмица президентът на Мианмар, който бе назначен от военните, съобщи, че страната е изложена на риск от разпадане поради неефективните отговори против протеста. Генералите настояват, че се бият с " терористи ".

АА е една от няколкото групировки на етнически малцинства, които се сплотиха в атака против хунтата. Тя стартира на 27 октомври в щата Шан на североизток, като за момента са завладяни голям брой градове и повече от 100 военни поста покрай границата с Китай. Нападения против градски центрове са осъществени и в региона Сагаинг в централен Мианмар, на запад от щата Шан. В събота, по време на боеве в прилежащия щат Каях се разруши изтребител. Бунтовниците настояват, че са го свалили, само че съгласно военните е имало техническа щета.

Ричард Хорси, старши консултант на Мианмар, съобщи, че военните може да срещнат усложнения, тъй като бунтовниците нападат голям брой области. " Ако борбата продължи, това ще отвори забележителен нов фронт за режима, който към този момент е пренапрегнат ", сподели той. " Ще бъде мъчно за режима да концентрира напъните си на всички фронтове. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР